Thursday, December 19, 2013

Cerita Disember : Diari seorang penyakit.

Finally, terhapdet jugak kau wahai blog.

01 Disember 2013

Aku sakit perut. Sakit perut biasa. Aku lambat sangat makan. Dalam pemikiran logik aku, perut masuk angin. Ha padan muka. Sape suruh makan lambat kan. Erm tarikh ni tak ingat la betul ke tak. Tapi kira cincai lah petang Sabtu aku makan nasik ayam sedap giler kat TF Temerloh. Tapi...aku seriously sick + nak muntah. Makanya nasik ayam telah pun diabaikan. Ouh nasik ayam, sampai sekarang aku teringat kat kau, tau?

02 Disember 2013

Sakit bila kencing. Sangat pedih. Setiap kali aku kencing aku akan menangis. Kencing kerap. Sikit-sikit. Sampai letih dah aku rasa. Aku asyik menangis je. Mengadu kat mama. Sakit. Awal pagi dalam pukul 4 lebih aku lastnya terkencing atas katil. Pelik. Heran. Pastu aku tak boleh tido dah. Menangis lagi. Sakit gilerrr nak mamposss. Sapu ubat kat perot. Hundred times. Macam tuh jugak sakitnya.

03 - 04 Disember 2013

Aku biarkan je. Tahan je sakit tu. Menangis pun menangis lah. Aku tak syak sakit yang serius sebab rasanya macam takde apa-apa je. Mungkin perut masuk angin then sebab tu aku kencing tak lawas. Thats it. Aku pergi farmasi beli ubat yang sesuai. Sakit aku lega.

05 Disember 2013

Ouh sekejap je lega sebenarnya. Sakit perut bertambah sakit. Tapi dia attack belah kanan je. Sakit nak meninggal. Rasa nak jerit, gigit gigit bantal. Ya Allah. Sakit. Baring tak kena. Duduk sakit, berdiri lagilah. Aku berjalan pun membongkok je. Akhirnya aku tewas jugak kepada hospital. Malam terus pergi HOSHAS. Urgh, I LOATHE HOSPITALS, DOCTORS. Aku paling paling paling tak suka jumpa doktor. Aku pun tak tahu kenapa, dari dulu memang rasa menyampah je. Tapi bila aku dah terlampau sakit, terpaksa rela jugak la redha kate ko kena mengadap doktor. Blaaaaa blaaaa blaaa blaaaa doktor membebel. Ambik darah dengan air kencing.

Tunggu result dalam sejam dua, doktor cakap masalah kencing tak lawas. Mungkin radang pada appendix. Ok setel ambik ubat semua, aku balik. Perut macam tu jugak sakitnya. Dah sampai rumah makan ubat, aku tak boleh tidur. Bergh. Sakit. Mama and family busy uruskan barang-barang untuk sepupu aku kahwin esoknya.

06 Disember 2013

Aku tak kerja. Badan rasa lemah je. Mungkin takde selera nak makn + perut sakit + demam. Hari berehat di rumah. Makan ubat. Ramai dah orang merewang kenduri. Sepupu aku nikah lepas asar. Aku gagahkan diri jugak tolong orang. Tapi sikit je. Perut still sakit. Menusuk nusuk ke kalbu sangat. Sangat. Esoknya kenduri belah perempuan which is sepupu aku. Malam aku kinda paksa diri untuk tido. Sakit. Menangis lagi.

07 Disember 2013

Pagi ni perut aku boleh tahan lega. I guess ubat yang aku makan dah menunjukkan kesan positif. Aku sangat berharap hari ni last aku rasa sakit ni. Waktu kenduri aku tahan je sakit. Lantak. Bila rasa sakit, aku duduk.
Still perut belah kanan je yang sakit. Tak sabar nak tunggu esok. Ada sesuatu yang menggembirakan aku. Jumpa Ekin my best friend. :') Nak pergi Ayesyah kahwin dan kenduri belah suami sepupu aku pulak.

08 Disember 2013

Sebelum Ekin balik. Aku tahan je sakit sebenarnya, nak gembira punya pasal.

"Saat yang bahagia...datang sekejap saja...." Habis kenduri kendara semua, petang tu masa pergi tengok sungai Pahang, (bawak kanak-kanak tengok suasana banjir) aku sakit sampai rasa nak pengsan. Tangan macam dah mengeletar je tahan sakit. Ini betul-betul perit sakit dan segala macam perkataan sakit yang similar. Abang terus ajak pergi check semula. Bahaya katanya. Aku malas nak pergi hospital. Makanya kita pergi ke Klinik Sulaiman.

Sesi meluahkan perasaan pada doktor bermula. Test air kencing lagi. Dia tekan-tekan perut. Terus dapat surat cinta refer ke Pakar Bedah Hospital Pantai. (aku yang request kalau nak bedah) pasal aku taknak duk kat HOSHAS.

 "Kencing kotor...You ni appendix...I terus refer pakar bedah je la ye...You kena cepat...Macam ni, I bagi ubat, kalau sehari you still sakit yang sama, terus pergi Pantai Hospital lah ye..." 

Balik rumah, makan ubat. sakit. Melampau. Pung pang pung pang perbicaraan family, aku ke HOSHAS jugak malam tu, sebab macam susah je gayenye nak ke Hospital Pantai waktu tu. Lepas maghrib terus gerak pergi hospital.

Sakit perut macam nak maki je semua orang yang tanya soalan kat hospital tu. MA ke doktor ke, aku rasa nak sepak laju-laju. Aku mual yang tak tahulah camne rasa dia, Kalau dapat muntah kat muka MA tu rasa macam enjoy jugak.

"Ok sekarang between two. Masalah buah pinggang, atau appendix...amek darah, test air kencing dulu...pastu drip...blaaa blaaa blaaaaa..." (aku dah malas nak faham apa doktor cakap masa ni, lantak lah apa-apa pun) time MA ambik darah, aku berharap aku dapat bertukar menjadi hulk dan menghentam dia sampai penyek. She's annoyed me. A lot.

Lepas cucuk satu jarum tangan belah kiri, beralih pulak tangan belah kanan,
"Kenapa urat awak ni halus sangat? patutnya urat ni besar..." (aku keep on nak muntah...dah 2 plastik beg muntah dia bagi, tapi aku sangat prefer nak muntah kat muka dia) Lastnya, cucuk jarum kat belakang siku. Aku pun dah transform jadi robot. Dua-dua tangan telah pun dicederakan. Lakalakashiiiieeett.

Bayangkan...macam mana nak bengkokkan tangan kalau dah cucuk kat situ? Aku try bengkokkan tangan nak bagi rasa selesa, tapi sakit wooooooo wooooooooo woooooooo jarum tu tercucuk! Boleh pulak dia cakap kat aku, "Eh...boleh je kalau awak gerak-gerakkan tangan tu macam biasa takyah la nak takut sangat..." sambil gelak macam aku tengah buat lawak tempe. Sepantas kilat kakashi aku reply kat dia, "Sakit kottttt..." Buat muka. Dia diam. Annoying! Annoying! Annoying!

Aku dah tak tahu pukul berapa masa tu, pergi wad sebab nak drip. tunggu result darah + air kencing. Kena puasa katanya. Hurm tak heran sangat sebab aku dah memang macam orang puasa. Nurse pun annoying gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr tanya macam bapak polisi, pastu gelak gelak lagi, gossiping palyboy itu suami aku, watdefark. Ouh macam ni rupanya rupa hospital! PFFFFFFFFTTTTTT. Apesal setiap department aku pergi mesti tanya apa masalah aku? Sebelum aku ke wad, memang takde maklumat langsung ke dari doktor? Ke memang camni sistem hospital? Annoying! annoying! dan annoying lagi.

"Kalau dari 1-10 berapa tahap sakit awak ni?" 
"Erm...lebih dari 5..."
"Eh...ye ke awak ni...macam tak sakit sangat je saya tengok awak ni...." sambil gelak gelak senyuum senyummmmmmmmmm, gossiping palyboy itu suami aku, watdefark. Dengan selamber ayam dia biarkan aku macam dah nak tertelan penyukat suhu demam tu, dengan aku nak muntahnya...sambil gelak gelak senyuum senyummmmmmmmmm, gossiping palyboy itu suami aku, watdefark.

Aku dengan akak ipar berpandangan dan bergghh. (=.=) Dia teman aku kat situ. Then, dia keluar pergi makan. Dalam pukul 12 kot, doktor datang macam kumpulan nasyid dah kat katil aku.

"Blaaaaa blaaaaa blaaaaaa blaaaaaa...(doktor praktikal kot? terangkan kat errrr tak tau doktor apa pasal aku)
"Blaaaaa bluuuuu blaaaa blluuu blaaaa bluuuuu...." sambil gelak gelak senyuum senyummmmmmmmmm, pung pang pung pang bercakap bahasa yang aku tak faham langsung.
"Ouhhh I see...case ni not what we expected la ye...." dan kumpulan nasyid tadi blah ke katil sebelah.

Aku? blurrrrrrrrrrrrrrrrrrrr level 96. Apa nih?

Then ada sorang doktor hensem tampan kacak bergaya cakap kat aku, "Ok now result darah you ok takde masalah, cuma you ada jangkitan kuman pada pundi kencing. Lepas ambil ubat, you dah boleh balik ye..."

Alhamdulillah.

Turun dari katil aku terus kencing dengan banyaknyeeee...lega! Doktor bagi MC. Terus aku rasa lapar sangat sangat sangat lapar. Pergi ambik ubat, abang bagi aku mineral water. Aku muntah. Mual. Setel makan, makan ubat, balik rumah...rehat. Kepala pusing. Pening. Aku kencing tak rasa sakit dah. Perut pun sakit sikit je. Time nak tidur, mula lah aku rasa badan panas. Demam.

09 Disember 2013

Demam. Badan panas. Makan. Makan ubat lagi. Tidur. Rehat. Yang leganya, perut belah kanan aku tak sakit dah.

10 December 2013

MC sehari je. Makanya hari ni aku dah kerja. Boleh la. Aku tak sihat mana...muntah. Muntah. Muntah. (=.=)'' Ubat. Ubat. Ubat.

11 Disember 2013

Muntah. Muntah. Muntah. Ubat. Ubat. Ubat. Cuti.

12 - 13 Disember 2013

Kembali kerja macam biasa. Encik Boss suruh aku pergi klinik lagi. Check semula. Sebab aku macam belum sihat lagi sepenuhnya. Rasa mual tetap ada. Tak selesa. Malam, badan aku panas semula. Menangis. (T_T)''


14 - 15 Disember 2013

Rehat. Selera makan tak seberapa. Rasa nak muntah je. Mual tekak. Aku dah malas nak cara. Ignore segala apa benda sakit yang ada. Mama suruh stop makan ubat, entah-entah aku ni mabuk ubat kot.

16 - 19 Disember 2013

Minggu ni aku baru rasa better. Tapi mood makan memang dah takde napsu langsung. Tengok makanan pun aku nak muntah. Tak best. Makan lebih sikit aku muntah. Ada sehari tu aku tak ingat hari apa, semalam ke kelmarin, aku muntah segala-galanya yang aku makan dari pagi. Lemah longlai. Wuwuwuwuwuw. (T_T)''
Hari ni, adalah badan rasa ok sikit. Tapi selera makan dah kelaut. Minum air je banyak. Patut ke aku jumpa doktor semula? Patut ke aku jumpa MA yang annoying tu lagi? Berghh. Sekarang aku lapar. Tapi serius takde selera kalau dah teringat makanan je, terus mind set aku, muntah muntah muntah.

Alright, chow dulu!

Tuesday, October 22, 2013

Tragedi Oktober : Hari Jadi Aku.

Bila bulan sepuluh je, otak aku otometik dah terpikir pasal hari jadi. Sudah semestinya hari jadi sendiri. Tahun ni aku dah tua dewasa. 24 tahun uoollss. *clap *clap. Tapi...tapi...tapi..Tahun ni aku macam tak teringat sangat pasal birthday aku sebabnya rasa macam tak penting pun plus aku takde perasaan nak celebrate ke apa. Erk.

Mama ada jugak tanya nak beli kek ke..nak masak best best ke..aku still jugak takde nafsu. Buat taktau je. Dalam hati aku, "Alaaaa...tak payah kot nak buat semua tu. Aku dah tua. Tak payah nak celebrate bagai. segannnn." Teeeheeee. :p Dah kenape aku segan sangat pun taktau. 

Moh kite flashback tragedi Oktober birthday aku. Malam sebelum birthday tu, aku keluar dengan artis korea jap. Niat memang nak pegi bank in duit je. Tunggu punya tunggu dia datang rumah, aku dah didatangi penyakit mengantuk. (dia memang lambat sikit, nak mekap, set rambut semua) hihiii. Well, artis kannnnn. Dah memang jenis aku, sejak azali, bila menunggu je mengantuk, bila mengantuk je menunggu..eh salah. Bila mengantuk je aku tido!

Nano nano cekelat nano la aku keluar malam tu. Masuk kete zassss tido terus. Hahaha. :p Dah sampai tepacak kat depan bank pun aku tak seda lagi. Lagi sekali nano nano cekelat nano pegi bank, then setel.

"Jom minum..."
"Okehhh..." (masih nano nano)

Tik tok tik tok sampai pukul 12.00 a.m.

Biasa kalau detik 12 malam siapa yang wish birthday korang dulu? Mak? Ayah? Pakwe? Makwe? Bini? Jiran? Aku ni kira untung la artis yang wish birthday. Bahhhhahaa. Tapi yang sedihnya, aku ingatkan malam tu 4 haribulan. Bukan 5. Makanya aku ignore je. Ehh kesian dia. Takpe. Takpe. Aku memang blurr camni. Nasib la dia paham. Tengok? Untung lagi kann. :p

Dalam jiwa dan perasaan aku, memang dua orang je yang akan ingat & wish birthday aku. Ekin dan Zaimah. Tekaan aku jitu dan tepat! Memang dua orang tu yang mesej aku. Thank you a lot bestfriend! "Walau raga kita terpisah jauhhhhh..namun hati kita selalu dekatttt..." Eh, lagu apa ni ha?

5 Oktober 2013 jatuh pada hari sabtu. Aku happy gila birthday aku hari cuti sebab aku boleh menikmati keindahan rumah sehabis baik. Boleh tengok bola dengan aman. Siang aku tido puas puas. Makan. Merepek. Layan anak. Malam tengok bola sampai lebam. Syurga donia! Itulah rutin aku bila weekend. Tapi...suatu tragedi berbeza  berlaku pagi sabtu tu.

"Kakaaaakk...bangun..kawan awak ni datangggg..."
"hurrrrmmmmmm..." (kroiiihhh..kroiihh tido balik. ye, ye, aku tengah mimpi ni)

"Assalammualaikum...Balqiss...bangun la..."
(Erk. sape nih? sape nih?)

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah tanjat boboi sangat Zaimah ada depan mata! kejut aku bangun tido! Ya Allah memang koma habis. Nak tergelak pun ye. Malam tadi mesej dengan dia langsung takde berbaur nak datang ke apa. Dah nama pun seperaiiisss ye dok? Zaimah terus suruh aku bangun, katanya semua orang dah ready nak potong kek. Whattttttttttttttttttt? Kek pulak dahh. Aku koma koma bangun mandi. Zup zap zup zap. Bersiap. Turun bawah. :)

Semua orang ada. Mama, Abah, and the family. Nampak dorang seronok dua ronok sangat tengok aku turun nak potong kek.


Baiknya kek ni. Lilin tu 20 tahun je kan. Kaler pink pulak tu. Kikiki.

Seperaiiis ni memang tersangat seperaaiiiss habaq hang. Dengan Zaimah datang tiba tiba. Ada kek, ada hadiah. Hadiah pun kemain dup dap dup dap seperaiiiiisss.




Maunya tak dup dap. Kak Zaimah ni dia gigih tau balut hadiah banyak banyakkkkk banyakkkkkk lapis. Patutla tebal je hadiah ni bila pegang! Siap pesan lagi jangan ganas sangat kang pecah! Oppps. Dalam otak aku memang benda ni fragile. Gelas kot? Urrmmm music box? Novel? Errrrk. Bukak lagi satu pembalut. satu pembalut lagi keluar. Semua orang dah... "Ehhhh bila nak sampai hadiah ni..." "Banyaknyee zai balut ni haaa...."  Berpeloh jugak ketiak aku nak sampai ke pembalut terakhir weh. 


Jeng jeng jengggg!

Tekejot lalu tekentot aku dapat phone sebijik kate ko! Speechless. :') Masa tu orang lain sibuk makan kek yang sedap tu, aku masih terkesima lagi sebab dapat hadiah yang tak disangka sangka ni. Erk. Serius, aku macam tak percaya. Anak sedara aku dah excited nampak phone ni terus suruh donlod game itu ini. Amboiihh kids nowadays. Kikiki.

"Mak qiss donlod pou. Tapi bagi yaya main eaaaa..."

Petang sampai malam tu spend time dengan Zaimah. Berborak, makan, tengok tv, minum milo tetengah malam. Bestnya! Walaupun sekejap je, tapi berharga. Dia datang jauh jauh semata-mata untuk ni semua. Terharuuuuuuuu tau? :') Rupanya dia dah rancang lama nak datang sini buat seperaiiiiss ni dengan mama & akak aku. Daebak! Aku langsung taktau apa apa. Zaimah cakap dia nekad je datang sini, lagipun suppose to be kitorang pergi bercuti oversea this October, tapi tak jadi. Makanya celebrate my birthday sebagai pengganti. Sobbbs. Sobbs. :') Terima kasih sangat Zaimah. I love you so much.




Esok pagi hari Ahad, Zaimah dah nak berangkat pulang. Hati rasa berat je nak berpisah dengan dia lagi. Tapi takpe, umur panjang kita jumpa lagi kan. Muaaaah! :*

Jeng..jeng...jenggg! Berita baik untuk semua orang, aku dah tak nyibuk kat phone bukan hak milik aku lagi. Hehehe. :p Aku boleh whatsapp ke, instagram ke, hape ke kat phone sendiri. Hoyeeeaaaayyyyyh! Tade da pinjam phone mama kannnn. ;)

Chow! nanti jumpa lagi ye blog. Lebiiiuuuuuuu! (=^.^=)"

Tuesday, October 1, 2013

October.

Dear October,

Thank you for coming back again. Please be awesome.



Its me,
you. ♥

Wednesday, September 11, 2013

Nak cerita jugak.

Selamat Hari Rabu! Tahap kemalasan yang maksimum menyebabkan jarang gila update blog. Busy? Busy body mungkin selalu kot. Hehehe. :)

Nak selit sikit cerita pasal raya. Walaupun tak raya dah sekarang ni. Tahun ni raya takde gambo pun. Kat phone orang banyaklah. Kebanyakkan masa dipenuhi dengan duk rumah je memanjang. Cuti pun lama, apa lagi gunakan sepenuhnya untuk makan, tidur, lepak. Heaven! 

Yang bestnya raya hari tu, kawan sekolah merangkap kawan sekolej dan kawan serumah aku bertunang. 4 hari 3 malam jugak la aku berkampung kat rumah dia. Cececey. Macam pakej percutian pulak. Tak plan pun sebenarnya, asalnya datang beraya terus angkut aku sekali balik rumah. Memeriahkan majlis kan. Lagipun lama aku tak jumpa kengkawan sepejuangan. Jejak kasih sangat uolls.


I'm really happy for you, Wawa. :)

Qissy, Sieha, Wawa, Amon, Liyana

Bebanyok tahniah untuk Wawa. You're one step closer to marriage. Aku doakan hubungan anda bersama pasangan hingga ke syurga! *tears. Sob. Sobs. Sobs. :')





Issssk. Aku pulak tak sabar nak tengok kau kahwin Wawa. Eh, boleh gitu? Hahahaa. :p Who's next?? Phew...phewww....phewwww! Ok, chow.

Monday, July 22, 2013

Fuh..Fuhhhh!

Berabad dah tak update kat sini. Tak tahu nak taip apa sebenarnya ni. Saje menyinggah kejap kat blog. Hidup takde lah busy mana. Cuma malas tu perkara biasalah. Tu pasal lah berhabok blog aku ni. Harap semuanya baik-baik sahaja. Selamat berpuasa semua! :)



Tuesday, April 16, 2013

Enam Belas Haribulan April Dua Ribu Tiga Belas.

Dah lama tak update. Last Januari hari tu. Maafkan aku blog. Aku mengalami keradangan teruk untuk update blog. Sejak ada instagram, kemain aku sampai hati melupakan detik-detik manis bersama kau. Sobsob. Kesat hingus.

Hari ni aku terlebih gembira plus ada waktu untuk dicuri update blog. Nothing much to update sebenarnya but then I have to say aku semakin hari semakin bambam. Tapi pipi je la. Melebihi had laju. Lesung pipit pun dah tumbuh semula giteeeuw. Feeling preity Zinta sangat! :)




Gambar di atas diambil sempena birthday my sister + cousin & my Qalisya Qaisara on February. Takde bajet nak hire badut, so akulah jadi penghibur semua manusia. Lagipun aku paling layak untuk buat semua orang gembira. Ececeh. Mesti la sebab aku comel, keeiinnn. Comelnyeeee aku.


Aku banyak spend time dengan family je lately. Rutin harian masih tidak berubah. Setiap hari bangun pagi, pergi kerja lambat, balik kerja, melepak, makan, tidur, tengok bola...bla..blaaa..blaaaa. But then I'm so damn happy! Tapi aku lebih bertambah happy kalau aku sekarang seorang surirumah yang berjaya. Amboiiih. 

What a dream. 

Emosi terganggu perkara biasa. Kerja kat office kadang-kadang mencengkam jiwa sanubari. Encik Boss sentiasa boleh berkata sesuka hati. It's life, anyways. Cuaca panas sejuk badan pun tak berapa sihat. Erm. sangat melegakan bila ada orang yang sentiasa ada dengan kita ye dak? Hilang stress.

Terima Kasih.

Walaupun aku annoying, pelik, gila, sengal, suka tidur, blurr, pane, merengek, penlupa, macam-macam lagi. Tapi dia tetap ada. 

Ini bukan jiwang. Tapi errr apa ea? HAHA.

It has been a year. Pergh pantas & garang masa nih. Rasanya baru je aku berkenalan dengan dia kat Korea dulu. Sambil makan aiskrim vanilla.

You complete me.


Speechless. Aku tak pernah dapat bunga weh. Rasa nak lempang lempang muka sendiri sebab cover terharu. Hilang kehenseman aku sekejap. Sampai tak reti nak cakap apa. Gelak dah macam nangis. Nangis dah macam gelak. Acaner tu? Mengelabah. But this is the sweetest thing happened to me. Boleh buat aku tersenyum tanpa lampu isyarat merah. So, apakah maksud lima kuntum bunga ros kaler pink? Miumiumiu (=^.^=)

Jumaat ni aku nak ambik cuti. Kalau tak dapat, aku ponteng je. Setel. I'm on vacation this weekend. 

Hope for a happy tomorrow. Chow. XOXO.

Friday, January 18, 2013

Tips : Rahsia kulit cantik seperti gadis Thai.

Kini rahsia bukan rahsia lagi. Aku suka kongsi tips kecantikan kalau boleh kat semua orang. Kalau ada readers blog aku ni maknanya aku terkongsi sekali rahsia-rahsia segala macam rahsia kecantikan kat atas muka bumi ni. Benda baik lebih baik kita kongsikan bersama-sama. Alah, macam melepaskan kentut jugak. Kentut secara rahsia tak gempak. Kalau kentut satu donia boleh dengar dan bau, lepas tu buat muka comel macam kucing perggh memang gempak habis. Hiuhiuhiu. :)

Kau orang Thai ke, vietnam ke, melayu ke, jawa tengah timur barat selatan ke, mesti nak kulit cantik. Kulit ni pun macam binatang kesayangan kena manjakan, dibelai belai dengan penuh kasih sayang. Binatang pun ada masalah tau? Eh. Maksud aku errr...Sayangilah kulit anda! Teeheee. :)

Apa yang anda perlukan untuk kulit cantik? lets cekidauuuuuuuuuuuut bebehhhh!


Serai
Yogurt (original)
serbuk kunyit / kunyit hidup


STEP 1 : Rebus beberapa batang serai sampai naik bau. Dah berasap asap tu, tutup api dan ready to wapkan muka! Fungsi dia untuk buka pores + bersihkan muka + hilangkan minyak dan kotoran. senang kan? Hati-hati jangan sampai ter'burn' pulak muka ye. lepas tu jangan lupa untuk tutup semula pores dengan toner. 



STEP 2 : Campurkan kunyit dengan yogurt untuk dibuat masker. Nak guna kunyit serbuk pun boleh, kunyit hidup pun boleh. Ikut selera masing-masing. Kalau guna kunyit hidup parut la sikit then campurkan je dengan  yogurt tu. Letak kat muka dalam 10 minit sampai kering. Yippppiiie rasa firm je kulit! Fungsi : Menyihatkan kulit + anti ageing  + mengurangkan parut jerawat.

Yang ni aku guna serbuk kunyit je.

Apa tunggu lagi? Cubalah sekarang! Kini rahsia kulit cantik dah jadi milik anda! :) Ohhhh! satu lagi tips cantik, jangan lupa senyum sokmo tau! Peace (^^,)v


P/s : Kalau nak tips lain dari aku, boleh klik link kat sidebar ye kawan-kawan! :)

Wednesday, January 9, 2013

Hada Labo.

"Macam lahabau je..." Oh NO. NO. NO.  First time aku sebut pun macam pelik je jugak. Apakah?

Korang tahu skincare Hada Labo? Pernah dengar di corong-corong televisyen mahupun radio?

Haaa. Meh cek nak habaq kat hang siketttt. Aku telah terjebak dengan produk Hada Labo ni dah sebulan. Niat di hati memang takde selain daripada mahu kelihatan ayu, jelita, tampan dan kacak tanpa mengenal usia!

Well, perempuan. (asyik tak puas hati je dengan kulit muka!) tangan pun mulalah meraba-raba google segala macam produk kan. Sape yang tak nak kulit cantik hoi! Siapa? Bilang padaku siapa?

Makanya ternyata aku telah jatuh cinta pandang pertama dengan Hada Labo. Ohh mama, bolehkah aku jadi cantik seperti wanita ini? (terpengaruh iklan) Fyi, Hada Labo maksudnya Skin Lab. Ada sesape pengguna produk ni? :)


Nampak macam fresh je kan. Lantas tercantas aku teruskan pengaruh aku ke website ini, cepat klik laju-laju!




Dan akhirnya, semua rahsia pasal Hada Labo ni dah ada dalam genggaman aku! HAHA. Syok juga baca semua description kat website dia nih. Lengkap! Dari moisturizing, whitening, lifting & firming care, pasal mask. Semualah kata ko! Siap bagi step by step regime uolls. 

Tanpa berfikir panjang, (takut terpengaruh dengan iklan lain pulak) aku terus serbu Watson sambil kembang kempis hidong yelah eksaited sangat. Jumpa one set, ada facial wash + Toner, yang ni untuk whitening. :)



Dua binatang ni baru RM 58.50 je. Murah kan? Then aku tercari-cari mana satu moisturizer? (blurr)



Aku bantai je grab yang ni.

"Yang ni moisturizer kan? Untuk whitening?"

"Erm...jap eh. Ye kot. Rasanya betul dah. Ha ye lah. Kot."

"Ok..." (Dia ni tau ke tak?)

Membantu ke? Ghopenye  pekerja Watson tu, tak cukup pelajaran. Lantak. Aku beli je. Balik rumah, baru aku kaji semula sebenarnya binatang yang aku beli tadi bukan moisturizer. Ini essence (optional) Haisssh. Harga dia,  RM59.31 untuk 30g. (=.=)

Esoknya, aku melangkah sekali lagi pergi beli moisturizer tu. Tak puas hati punya pasal. Yeah! misi berjaya. Harga, RM 50.31. Untuk moisturizer, ada dua. Satu jenis milk, satu lagi cream. Kalau kat website dia syorkan pakai milk waktu siang, cream waktu malam. Setakat ni malam aku pakai toner + essence. Sangat best okay! Kulit rasa lembab je sampai pagi. Pastu cam glowing dan tak berminyak langsung. Ohsem!

Sekarang aku pakai yang milk. Rasanya yang ni light sikit dari yang jenis cream.

Moisturizer
Facial wash, essence, toner

By the way, produk Hada Labo ni base on water, free of fragrance, mineral oil, alcohol & colorant. So memang sesuai sangat dengan aku, sebab kulit aku agak alergi sepi dengan produk yang ada fragrance.



Kulit sensitif? Anda boleh cuba yang ini,

Gambar pinjam dari Google.
Selain skin care, Hada Labo ada jugak lip balm, penjagaan mata dan BB AIR cream. Kalau berminat, boleh lah usha kat Guardian atau Watson ye kengkawan. Hurm, lepas ni aku nak try BB cream + Mask la pulak. Mesti muka aku otometik flawless giler macam awek Jepun iklan tu.  Fuh! :)

Setakat ni, aku pakai produk ni sangat okay dan tak merosakkan muka. Kulit pun makin lembut dan firm!

I love Hada Labo!

Hamek kau!


Ok geng, CHOW dulu. Thanks for reading! Kisskiss, hughug. :)

Tuesday, January 8, 2013

Entri Tertangguh : Majlis Bertandang abang 17/11/2012.

Dah masuk tahun 2013. *Clap clap. Aku baru nak update entri ni. Kemain lambat kan. Al maklum sajalah aku ni busy mengalahkan mak Datin. Dengan anak-anak lagi, persatuan lagi, nak shopping kat London setiap minggu mana ada masa ye dok?

Abang aku pun dah ada anak baru aku nak terkedek kedek katak nak update pasal kenduri kahwin dia. Anak tekak la. Mintak maap la kat blog kesayanganku ini penyakit 'M' aku pun menjadi-jadi. Lagi best, gambar tuk entri ni jenoh aku selongkar entah mana aku letak. Haish banyok benor penyakit aku woiiii.

Nah, inilah dia majlis bertandang yang the very first time buat kat rumah aku yang indah permai ni. Ye lah, abang aku yang sulung of course la dia rasmikan buat kenduri kendara dulu. Lain la kalau aku tetiba terkahwin hari yang sama. Eh?

Aku adalah merupakan pengapit pada hari kejadian. Tak sangka I boleh terpilih jadi pengapit. Mungkin sebab aku je yang paling lawo kat Temerloh ni. *selak ketiak. Pengapit lelaki diimport dari Korea Selatan. Nak mengkaji budaya orang Malaysia katanya.


Konsep baju pengantin, tradisional. Masa kat dewan dah pakai moden, so majlis bertandang ni pakai songket warna biru gelap. Cantik kan kawan-kawan?


Penyepit pengapit berbaju kuning sedondon giteuuw. Tersangat menyerlah kekuningan di situ. Tujuan aku jadi pengapit sudah semestinya untuk memakan segala yang ada di meja makan biadab. Sedap kot...takkan nak melihat dan melepaskan begitu sahaja? No..No.No!


Ini namanya muka dalam bentuk HD dan tumbesaran otak. Aku mekap over sikit dari biasa. Ditaja sepenuhnya oleh Mummy Ammanda. Thank you Mummy sebab dah buat semua orang nak amek sign saya pada hari tersebut. Ohemjii. Ohemmjiii.


"Baby...baby baby....uuuuuuuuuuuuuuu....~~~~~" - Mungkin tu lah yang dinyanyikan oleh Encik Adam ni. :)


Ini ke baby nye? Erk. 



Jangan tanya kenapa kek pengantin berlubang! HAHA. Kami lah makhluk perosak! Ini Pak Lang aku selaku ketua memasak Kampung Pisang. Makanan superbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb! Thank You Pak lang! Muahhhh. Muaaaah. :*


ONE LOVE! 

Gambar dalam kamera aku pun tak banyak mana. Sebab sepupu yang tolong pegang kamera aku pun sibuk layan tetamu semua. Takpe lah, setiap gambar ada lagu bak kata Yuna. :) Terima kasih yang sudi hadir, yang sudi tolong dan yang sudi macam-macam lagi. 

Haaaaa. Habis kenduri semua pengantin pun beredar untuk outdoor photoshoot.


Beluncas PHOTOGRAHY

Tak sabar nak tengok full album. Mesti gambar semua cantik tertarik kau memang the boom shakalakaaaaa! And last but not least...terima lah gambar paling senonoh di abad ini, semoga kita berjumpa lagi di lain entri. Cewahhh berpantun la pulokk!


Chow!