Wednesday, February 29, 2012

Wordless Wednesday #18



#Mood: Nak buat spec baru! :)


Monday, February 27, 2012

Entri pendek dan matlamat jangka pendek.

Hai semua. Assalammualaikum! Selamat Hari Isnin.

Hari ni aku nak update secara pantas dan garang. (tengah buat kerja, tapi boring nak meninggal, so singgah blog kejap.)

Errrr....time tengah buat kerja yang keji ni lah idea matlamat jangka pendek tetiba tertulis kat secebis kertas. :)




(1) Tersangatlah perlukannya. Nak yang macam ni.


#Cantik. Sangat.

(2) Dah janji nak belikan mama kasut baru.



#Mama dah usha. Tinggal nak grab je.


(3) Untuk Event kat Kuantan, 7 April 2012.


#Omak aiih. Sakit kaki aku!


(4) Nak bagi semangat kat budak kecik ni supaya menabung sebelum jadi rebung. (kalau angry birds, for sure, dia senyum tak habis!)



#Aku nak jugak, boleh?? Huhuhu. 


(5) Vacation!


Can't wait!!!!!!!!!!



#Entah sape nak bawak aku pergi sini. Berangan tak habis aku nih. ;) plus, dah lama tak pergi pantai, dan meng'sunburn'kan muka!


Oraiittt, aku nak sambung buat kerja. Chow! :)

Friday, February 24, 2012

Birthday celebration.

15 Februari 1993 lahirlah seorang budak perempuan yang tak cukup bulan. Nama dia Nisya Irven bt. Baharudin. Dari kecik sampai lah ke tua, berlambak-lambak orang tanya kenapa nama dia Irven? Haha. Well, anak orang London katanya! Nama memang unik seunik tuan punya nama. Paling best, orang selalu cakap dia kakak aku. Ehem. Ehem. Nampak sangat aku ni awek muda kan. Teeeheeeee! :)

14 Februari 2009 lahir pulak anak sedara aku. Nama pon sodap. Sesodap keropok lekor panas-panas giteew. Qalisya Qaisara. Nama manja, Yaya. Kalau aku, banyak sangat nama yang aku bagi kat dia, kejap aku panggil Hafiz, kejap kang aku tukar pulak awan nano. Sebab? Rambut dia aset penting tuh. Kerinting Hafiz! Comel Gila okeh! :)

Ok, cukup kita berkenalan dengan Birthday Girls, sabtu lepas family aku buat party like this. Takdelah buat besar-besaran macam perkahwinan Lisa Surihatiku dengan Yusry, tapi sangat happening sebab rasa macam dah lama tak berkumpul satu keluarga. Beronok-ronok!

Pagi-pagi lagi Cik Nisya Irven dah kejut aku bangun, tolong buat persiapan majlis. First sekali, mari kita menyembelih ayam kampung! Err...bukan aku yang sembelih. Aku jadi penonton dan photographer je. Ngehnegehngeh tersengih.

Adik aku tu pentakut sebenarnya. Aku? err..lagi takut!

Abah a.k.a Encik serba boleh.

Dan inilah hasilnya.

Then, tibalah sesi mencabut bulu ketiak ayam tersebut di atas. Sudah semestinya aku tolong. Tolong tengok la. Mama and the gang yang buat. Aku melayan kerenah kanak-kanak riang. Ha, yang ni aku pandai. :)


Ayam yang asal dari kampung ni kita buat masak rendang ye kawan-kawan. Dimakan dengan pulot kuning. Pergh. terangkat! Majlis pukul 5, lepas asar, makanya kena la bersiap sedia haip haip horey! Makanan semua best-best. Kek ada 2 bijik, bihun, mee dan kuehtiaw sup! bebola, nuggets, dan tak lupa juga karipap Makcik Minah. (Aku tak makan tengah hari semata-mata nak melantak semua ni pada waktu petang.) Erk. Memang pergi sedapnyeeeeeeeeee. 

Jom kita layan gambar seterusnya, mungkin lebih sedap mata memandang. Haha. :)

Happy!

Yaya dan ibunya.

Aku sebagai ibu peri.

Yang tamak.

Nak tengok budak paling comel?


Siapa paling putih? haha.

Ini anak jiran aku. Chinese. nama dia Ng Hui. Tapi panggilan manja Wawa. Isk, Wawa ni sangat adorable kan? Dia peminat setia Faizal Tahir. Eh, salah. Peminat setia belon lah! Habis semua belon aku bagi kat dia. Nah, kemain gembira. Sampai merah jambu pipi. Hiuhiuhiuhiu. :)

Ini hadiah Wawa untuk Yaya,

Suka leteewwwww!

Aku dan birthday girl.

Pssssstt....sempat jugak aku sekodeng orang yang tengah hangat bercinta. Adam Levine dan Anne V. Whoah! Tak lama lagi nak kahwin dah. Woot. Woot. Cepat-cepat lah kahwin. Lepas tu aku pulak! Oppppssssy.

Gossip. Gossip.

Sweetnyeeeeeeee!

And the best part of the day is, Family photo! (Gambar yang last dah siap di frame dan digantung di ruang tamu rumah.) Teruja tengok gambar beso terpampang kat dinding. Hihihiiihiiihi. 








Family is like no others, right?

HAPPY BIRTHDAY ECHA & YAYA.
Me love you both so damn much. XOXO.

Monday, February 13, 2012

Petua untuk menaikkan seri wajah.

Entri lepas aku ada story pasal produk SIMPLE untuk mata. Hari ni meh aku nak share satu petua untuk menaikkan seri wajah. (Ekceli dah lama nak share petua ni, tapi al maklumlah kemalasan nak menaip entri melanda.) Siapa taknak muka berseri-seri ye dok? Petua ni senang, mudah dan ringkas!


Apa yang anda perlukan ialah,

Kunyit hidup
Garam halus
Perahan limau nipis

Caranya, tumbuk atau parut kunyit hidup, then campurkan dengan garam. Bila dah gaul sebati, ha perahkan limau nipis dalam satu sudu makan. Mudah kan? :)


.....dan boleh la anda tepek dan gosok kat muka, buat seperti skrub. Jangan ganas sangat tenyeh tau. Kang luka pulak kulit muka korang. hati-hati jugak nanti masuk mata. pedih whoaaaahhhh! Opssss, jangan lupa disertakan dengan selawat, okay? :)




Biarkan kering kejap. Kemudian boleh la bilas. Seeloknya gunalah air mineral. Hasilnya, korang akan rasa segar bugar sangat! Kotoran kat muka pun hilang. Otometik muka boleh jadi berseri-seri! Phewwwwiiit! Kalau rajin, lakukan petua ni 2 atau 3 kali seminggu. Sekali seminggu pun boleh, no hal. v(^_^)v

Alamak. Besonye mata aku! :)


Erm, warna kuning kunyit tu akan melekat kat tangan dan muka korang. Tapi bila dah basuh pakai sabun, lama-lama hilang. Ouh, one more thing, bakal pengantin pun boleh cuba tips ni. :) Akhir kata,

Selamat mencuba!

#Mama bising aku guna piring putih dia tuh. Hee, sorry mama. Tak sengaja.

Wednesday, February 1, 2012