Friday, December 7, 2012

10.11.12 Abang kahwin!

Update yang terlambat. Sangat.

Tarikh paling bermakna. 10.11.12. Alhamdulillah. Selesai sudah segalanya. Abang aku sudah pun selamat menamatkan zaman bujangnya. Tak lama lagi jadi bapak orang pulak. Tarikh ni sangat bermakna sebenarnya. Hari jadi Abah. Ulang tahun perkahwinan Mama & Abah. And now, dah jadi tarikh kahwin abang aku. Syukur.

So, jom layan gambar?

"Aku nikahkan dikau dengan anakku....."

Kakak ipar!

Abah.

Ayah.

Berseri seri sangat muka pengantin. Eiiiii. Syoknye kahwin!





......Abah yang sangat handsome dan happy.



Happy birthday Abah!

Potong kek session.
Baju resepsi pengantin sangat cantik! Manik-manik bunga-bunga nampak kebaboooom! Makeup pun gorjes kan? :)

Ahaiii cek mek molekkkkk!

Pada hari kejadian, family belah perempuan pakai kaler serba biru. Pengiring pengantin pakai kaler brown dan aku sekeluarga pakai purple. Meriah! 

Pengiring serta hulubalangnya.
Ini gambar dari official photographer. Beluncas Photography. Outdoor? Superb! Aku macam nak hire beluncas ni pulak untuk wedding aku nanti. HAHA. Of course tak tahu bila dan dengan siapa. Itu yang pasti. 



Later, aku update bertandang kat Temerloh pulak. First time kenduri kahwin berlangsung kat rumah aku. Letih dia memang pergiiiiiiii sangat. Plus, kitaorang masak sendiri tak guna katering. Nanti sambung kayh!

CHOW. Have a great weekend everyone! :)

sayu.........

Thursday, October 18, 2012

Hadiah birthday budak 23 tahun. Budak ke?

Akhirnya aku melangkah masuk ke umur 23. Ehem, budak lagi (kot?) Well, kalau orang jaman dahulu kala umur 23 dah beranak pinak. Mama aku pun kahwin umur lapanbelas. Ok, itu cerita lain.

This year birthday aku memang ohsem. Bukan pasal aku dapat celeberet dengan Chris Hermsworth mahupun Brad Pitt lantas main tepek-tepek krim kek suwit-suwit dengan Adam Levine. No.No.No! (=.=)''. Yang pastinya aku demam. Titik.

Dalam kotak pemikiran aku dah berfikir luar kotak yang aku nak beli kek atau buat je kek birthday aku sendiri on that day. HAHA. Ye la siapa pulak baik hati nak belanja aku, aku rasa macam bertanggungjawab pulak nak belanja family kan. :)

Tetiba boleh la terdemam pulak. Tapi tetap rasa beronok-ronok sebab tepat je jam pukul 12.00 tengah malam, 5 Oktober Jeng..jeng..jeng. Aku terus capai kotak besar gedabak yang aku dapat dari 2 Oktober lagi.






Bukak je terus nampak Maroon 5! Hihihihi. *Sengih kambing gurun*



Walaupun poster je. Aku mesti la tak kisah! Apa lagi terus nyanyi dan berjoget-joget riang. Kotak ni penuh dengan peppppper peppperrrrr! Dan akhirnya membawa kepada hadiah yang sebenar. Eksaited Mak Jemah uoools.



Taraaaaaa! Ada bantai perpel gebu gebuk. So yummy! Comel gilos siap ada sulam nama lagi. 


Dan juga hadiah-hadiah yang lain,



Semua ini sangat manis! Tapi nak tahu yang manis lagi apa? Gula sudah semestinya. Tapi yang ni macam unexpected sangat. Ada delivery hadiah tetengah memalam membuta tuh. Terkejot jugak iools. Hampir tercekik halkum sendiri. Erk. Dengan termamai-mamai aku demam malam tu, gagahkan diri bukak pintu and........"Happy Birthday! Nah!"




















♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥








































Inilah dia makhluk tersebut. Konfius kejap kau ni teddy bear ke katak? Mungkin dia terkenan katak kot. ;) Dia pandai buat magic tau.


See? Boleh bertukar dengan sekelip mata. Kemain syok aku bukak tutup kepala katak dia tu. Pandai dia buat laka-laka. Sekarang semakin ramai binatang yang teman aku tidur. Adik aku dah mula bebel-bebel ayam, "Aduuuuuh...penoh lah katil dengan binatang awok je kakak...."




Eh...tak penoh pun? Ngehngehngeh. :) Thanks buddy. You are such a sweetest one. Heuwheuwheuw. Ok geng, chow dulu. Lunch jom? Thanks for reading and have a nice day!


P.S: Lepas hari kejadian, aku demam melarat sampai 3 hari. Muntah. Hospital. Tersangatlah tak best.
 (--.)"

Wednesday, October 10, 2012

New hairdo.

Aku cepat bosan dengan rambut. Err, let say bila aku rambut panjang then tengok rambut ni macam "Isk mak lampir ke mak tiri dia ni?"  Then terus gedik nak potong rambut pendek. Bila rambut dah pendek mulalah "Eh, macam ni je rambut aku? macam cendawan je?"  Pastu nak kaler la pulak. Pastu pastu lagi, bila dah kaler maler bagai, aku mengada mak jemah tepi kolam nak buat style itu ini. Oh! Oh! memang cepat bosankah aku?

Baru-baru ni, adik perempuan aku ada obsesi terbaru. Suka main gulung-gulung rambut. Rambut dia panjang so bila gulung nampak macam Taylor Swift to be sangat! Cantik. Aku pun try test uji gulung-gulung rambut aku. So tau tak jadi macam mana? Lebih kurang gini la hasilnya,




HAHA. Aku tak kenal siapakah gerangan wanita korea ini. Tapi adik aku cakap, "Kakak rambut macam ni dah gaye Yoona!" Aku google je, ni yang aku dapat.

Disebabkan adik aku memang takde kerja selain duk rumah je memanjang, dia braid pulak rambut aku yang ciput ni. Boleh ke braided rambut pendek? Jawapannya boleh, tapi ada je rambut yang tak sampai kan. Bila dah bukak braid tu rambut jadi berpusing-pusing! HAHA. Alamak, aku terjumpa gambo wanita korea tersebut buat braided kat depan je, lawo lah pulokk! ;)



Makanya kami rakyat Malaysia, macam dah panjang sangat aku berceloteh, aku nak buat new hairdo al kisah sebenarnya. And guess what? Aku terpikat dengan Black widow The Avengers ini. Miumiumiumiumiu. :) And yes, aku akan segera mendapatkan gaya macam ni secepat zup zap zup zap yang mungkin. HOHOHO. (Santa Claus)







Cool kan rambut dia? Is barang baik hey! Is barang baikkkkkkk! :) Ok, tamat sudah entri ini. Chow! :)

Friday, October 5, 2012

Happy Birthday to me.

Assalammualaikum.

Lama jugak tak update blog. Aku busy sikit dengan kehidupan plus asyik demam je. Adess. Ni pun 2 hari dah tak sihat. HAHA. (boleh pulak aku demam time birthday sendiri)

So, aku masih hidup dan bernafas sehingga ke hari ini. SYUKUR Ya Allah! Umur dah masuk 23 but still mama cakap,

"Happy Birthday kakak! Awak dah dewasa. Dewasa ke?" (Sambil gelak ketawa riang gembira di hujung dialog)

Thank You for all the wishes kawan-kawan, rakan taulan dan saudara mara adik beradik sekalian. Semoga anda semua dirahmati Allah selalu. :') 

Oh! Oh! Oh my English! Aku ada dapat hadiah from my best friend, and my bubble buddy! You guys are so sweet like gula-gula kapas! Alamak, penlupa pulak bawak kamera pergi office, so tak dapat nak upload gambar hadiah tu. (=.=) Later la okay? :)

But the best part is, Adam Levine wish my birthday too!




Thank You abang Adam. I love you so much. Muaah. Muaah. Kat idung. :)

#Jeles tengok kengkawan seangkatan tentera dengan aku dah kahwin, tunang, ada anak. Aku? Ehm, Harapan hanya impian je la. Ooopsy! Ter MARYA HANA la pulokk!

Thursday, September 6, 2012

Ehem. Ehem. Finally.





Lokasi : Taman Tasik, Temerloh.
I will update later, soon. InsyaAllah. :)

Selamat Hari Raya?

Assalammualaikum.

Syawal 19th. Aku baru ada hati dan perasaan nak update. Fuh. Tahap kemalasan membuak-buak. Masihkah anda sedang berhari raya? Dah habis ganti puasa? Puasa enam? :)

Well, Alhamdulillah. Tahun ni rezeki aku dan sekeluarga makin murah. Raya tahun ni sangat sederhana but semuanya cukup. Paling seronok, tahun ni aku dapat bonus raya! Semoga murah rezeki selalu ye Encik Boss. Tahun depan jangan lupa bagi lagi. Woot. Woot. ;)

Macam biasa, aku sekeluarga beraya kat Temerloh je. Lain la kalau aku dah ada ibu mertua, mesti beraya kat tempat lain. (kot?) Haha. Tahun ni baju raya takde kaler tema macam tahun-tahun lepas. Tema warna warni, so bantai kau lah nak pakai baju kaler apa. Aku? Hijau giteuuuwww.





Raya pertama, aku beraya kat rumah nenek je. Sekentut je dari rumah. Jalan-jalan menghabiskan makanan kat rumah jiran-jiran semua sampai petang. Then rutin biasa hari raya pertama tetap diteruskan. Apakah? Apa lagi kalau bukan shopppppppppiiinggggg! Ya, kami sekeluarga memang sangat suka shopping pada hari raya pertama sebab lengang + macam dunia ni ana yang punya! Tak sesak, berasak-asak dengan makhluk Allah yang lain. Heaven! :) Sempat jugak aku beli kasut raya, new shades dan macam-macam lagi. Agenda malam pulak, sedara mara datang ke rumah. Seronok! Pastu tahun ni turn aku pulak bagi duit raya kat kanak-kanak. Eh? Eh? Aku dah tak layak dapat duit raya ke? (-.-) 






Hari raya kedua. Awal-awal lagi akak aku dah ajak ikut pergi reunion rerakan sekolah menengah dia kat Dataran Patin. First time aku jejak kaki kat Dataran Patin ni, macam best jugak. Makan tepi sungai Pahang, angin sepoi-sepoi language walaupun panas terik nak meninggal. Aku macam biasa lah melayan 3 anak dara dia yang happy gila dapat makan, makan, dan makan lagi. 



Raya ketiga aku buat apa ek? Duk rumah je kot. 
Raya keempat? Err...sepupu aku bertunang. Then teman mama pergi salon buat rambut raya! :) Mama so happy bila sekian lama dia boleh dapat style yang diidamkan. 
Raya kelima? Family tunang abang aku datang dari KL. Meriah jugak dapat makan macam-macam. Kawan-kawan lama, SEMSASIAN pun ada beraya kat rumah. (lama gila tak jumpa) 




Aku cuti seminggu. Sampai hari Ahad. Syok jugaklah dapat cuti lama. Tapi bila dah takde aktiviti nak buat, macam bangang jugak duk rumah tengok TV je. Pergh boring! 

Ok, chow dulu. Eh? Sempat lagi kan nak puasa enam? Jommmmmmmmmm puasa! :) 

Thursday, August 16, 2012

Satu mesej masuk.

"Tahniah...! anda telah berjaya_____________semoga berkekalan........*kisses*"

(Manisnyeeeeeee awak nih!)



Thursday, August 9, 2012

Masker untuk jerawat.

Kelip kelap Romadhon dah nak tiba ke penghujungnya. (=.=) So macam mana Romadhon anda semua? Best? Persediaan raya? Dah setel ke? Amal ibadat semua tiptop tak? Muehehehe. Semoga semuanya baik-baik sahaja okayh! (^^,)v

Persediaan raya aku takde apa-apa lagi. Baju, kuih ke apa benda semua takde lagi. Ingat tahun ni nak buat kuih raya, nah gasak malas pulak! ;)  Kuih tunjuk je la kot. Baju raya pun tak tahu warna apa, fesyen apa. Entah malam raya nanti aku baru terkedek kedek katak puru nak cari baju! Err, kat pesbuk kecoh update beli baju Jovian Mandagie. Aku? tak berminat plus macam tak berbaloi je beli baju mahal gituh.

Eh, cukuplah mukaddimah tu ye. Meh nak share achaner nak buat masker untuk jerawat. Dah nak raya ni, muka pun kena lah cantik uooollsss. Dulu habaq bagi kat hang muka cheq memang banyakkkkkkkkkkkk jerawat. Tension whoah! Megamalkan petua tradisional salah satu cara aku nak hilangkan jerawat. Ok, cerita sini, habis sini ehhh, SELAMAT MENCOBA! :)


Anda perlukan:

*Tepung ubi*
*Air asam jawa*
*Serbuk kunyit*


Campurkan je semua bahan-bahan tu dengan air yang secukupnya. Jadikan sebagai masker. Bila dah kering, basuh muka sebaiknya dengan air suam / air mineral. :) Dan hasilnya muka anda akan licin berseri seperti muka aku! Muahahaahhaaa. :)


Alamak....salah gambar!

Jerawat pergi jauh2 kayh!!!!

Ok geng, chow dulu dan SELAMAT BERBUKA! :)

Tuesday, July 3, 2012

Tips untuk menghaluskan kulit.

Disebabkan aku sangat menggemari cara tradisional + alami dalam bab menjaga kecantikan diri, makanya mohla aku nak share satu petua tradisional untuk menghaluskan kulit!


Apa yang anda perlukan?

1. Kunyit hidup
2. Beras yang direndam (semalaman is better) tapi kalau nak cepat, just rendam 1/2 jam atau sejam
3. Daun pandan (guna yang bahagian warna putih tu lagi bagus, sebab lebih wangi)
4. Bunga kenanga (kalau taknak pun boleh)

(Tumbuk semua bahan dia atas sampai betul-betul lumat)


Bila dah ready semua bahan tadi, boleh la anda sapu dan urut kat seluruh badan (muka pun boleh) macam skrub. Air yang rendam beras tu pun boleh guna supaya tak kering sangat bila sapu kat badan. Sesiapa ada masalah jerawat kat badan pun sangat bagus guna cara ni. 

Hasilnya, kulit memang halus + wangi + segar sangatttttttttttttttttttttttt! By the way, cara ni biasanya digunakan untuk bakal pengantin. So bride to be kat luar sana boleh try tips ni supaya anda kelihatan berseri di hari bahagia ye! ;) Sekurang-kurangnya seminggu dua kali sebulan sebelum kahwin pun dah okay! 


Selamat mencuba!!!!!!!!!!!!

Wednesday, June 27, 2012

Wordless Wednesday #20








Dan hari ini....tak tahulah kenapa. I miss you girls. Really. Really. :'(