Thursday, March 31, 2011

Anda wajib baca. Ini sangat penting.

Hoala! (^_~)v

Kawan-kawan! Hari ni aku nak share sesuatu yang amat penting dalam hidup. Bukan untuk hidup aku je, tapi untuk semua orang! Aku rasa terpanggil nak share dengan korang semua sebab hari Selasa lepas aku pergi satu seminar ni dengan mama. Beronok-ronok! Nak tahu kenapa? Sebab..sebab..aku dapat tahu banyak benda baru.

Mari dekat, mari rapat..Meh, aku nak berkongsi cerita. Actually,aku pergi Seminar Kesihatan Optimum by AMWAY. Seminar ni disampaikan oleh seorang Doktor tau. Aku excited nak bagitau korang semua sebab sekarang nih kesihatan adalah sangat penting woo..Trust me! Kalau kita kaya macam mana sekalipun, kita ada duit berjuta-juta million, kalau tak sihat mesti tak best kan? And if kita tak sihat, of course kita tak enjoy life, betul tak? Siapa setuju? Angkat tangan macam saya! hehe. :)

Ni lah antara yang aku dapat masa seminar tuh,


Chart ni aku buat sendiri. Cantik tak? Haha.


Doktor tu cakap kan, nowadays, memang ramai orang yang sihat, tapi tak dapat kesihatan yang optimum. So, kawan-kawan, jom kita kaji balik dalam kehidupan seharian kita, 4 asas kat atas ni, ada tak dalam senarai? :)
Kalau tak cukup 4, cukup-cukupkanlah. Ish, bukan 4 bini, 4 Asas Kesihatan Optimum la. :)

10 fakta yang aku nak kongsi pasal Penyakit Kronik,


  1. penyakit kronik bertanggungjawab terhadap 60% daripada semua kematian seluruh dunia.
  2. 80% daripada kematian penyakit kronik berlaku di negara-negra berpendapatan rendah dan sederhana.
  3. Hampir separuh daripada kematian penyakit kronik berlaku di kalanganindividu di bawah 70 tahun.
  4. Di seluruh dunia, bilangan wanita dan lelaki yang menghidap penyakit kronik adalah hampir sama.
  5. faktor risiko utama untuk penyakit kronik adalah diet yang tidak sihat, tidaf aktif dari segi fizikal dan penggunaan tembakau.
  6. Jika tiada tindakan diambil, 17 juta orang akan mati tahun ini akibat penyakit kronik.
  7. Satu billion orang dewasa mengalami obesiti. Jika tiada tindakan diambil, angka ini akan melebihi 1.5 billion menjelang 2015.
  8. 22 juta kanak-kanak di bawah 5 tahun mengalami obesiti.
  9. Penggunaan tembakau menyebabkan sekurang-kurangya 5 juta kematian setiap tahun.
  10. Jika faktor risiko utama bagi penyakit kronik dihapuskan, sekurang-kurangnya 80% daripada penyakit jantung, strok dan diabetes jenis 2 dapt dicegah dan 40% daripada kanser dapat dicegah.
Sumber : World Health Organization


Ha, aku duk kat dalam bilik seminar ni kurang lebih 2 jam la, macam-macam info aku dapat tau. Rasa macam dalam kelas bio pun ye jugak. Doktor ni terangkan apa penyakit-penyakit kronik dan cara untuk kita cegah, apa yang kita perlu makan dalam diet seharian kita. So, before kita ni dapat penyakit yang kronik tahap cipan nih, baiklah kita mencegah ye kawan-kawan. Peace! (^_~)v

Pesanan untuk orang-orang tersayang,

Readers ::: Jagalah kesihatan kita selagi boleh. Kalau kita sihat,, kita bahagia! :) *Macam iklan pulak* Bagi sesiapa yang fanatik COKE, bawaklah bertaubat. Haha. Kandungan gula dalam COKE sangat tinggi dan boleh menyebabkan kesakitan saraf. Untuk SMOKERS out there, ingatlah orang yang tersayang. Risiko passive smoker untuk dapat penyakit daripada anda lebih tinggi, tau?

Kaum wanita ::: Antara penyakit membunuh kita ialah Breast Cancer & Cervical Cancer. Kurangkan makan ayam daging dan makanan segera, sebab bahan yang ada dalam makanan tersebut boleh menyebabkan kemandulan. Lepas nih, rajin-rajin makan ikan tau. Sumber protein ikan itu lebih baik!







Aku dan family pun ada ambil supplement dari Nutrilite. Nutrilite sangat bagus sebab 100% organik dan natural. Trust me, kawan-kawan. Aku tak tipu. "Kita akan rasa bahagia, bila buat orang lain bahagia, kita akan  berjaya bila bantu orang berjaya." Setuju tak?   

Untuk renungan bersama : Semoga kita dapat MENAWAN Tuhan yang Esa, MENAWAN hati orang lain dan paling penting TAWANLAH hati kita sendiri. InsyaAllah, sedikit ilmu yang aku kongsikan ni dapat bagi manfaat untuk kita semua! :)


Eh, doktor tu pun ada bagi information untuk pregnant woman tau. nanti la aku buat entri lain ehk. Huhu.


Tata for now, nanti kita jumpa lagi. Muuuaaaahh! :)

Wednesday, March 30, 2011

Just a Feeling




I watched you cry bathed in sunlight by the bathroom door 
You said you wished you did not love me anymore 
Left you flowers in the back seat of my car 
The things we said and did have left permanent scars

Obsessed depressed at the same time, and I can’t even walk in a straight line 
I’ve been lying in the dark no sunshine

No sunshine, no sunshine, she cries, this is more than goodbye 
When I look in your eyes, you’re not even there 
It’s just a feeling, just a feeling, just a feeling that I have 
Just a feeling, just a feeling that I have

You’ve hit your low, you’ve lost control and you want it back 
You may not believe me but I gave you all I had 
So undress confess that you’re still mine, roll around in a bed full of tears I’m still lying in the dark no sunshine

No sunshine, no sunshine, she cries, this is more than goodbye 
When I look in your eyes, you’re not even there 
It’s just a feeling, just a feeling, just a feeling that I have 
Just a feeling, just a feeling that I have 
It’s just a feeling, just a feeling, just a feeling that I have 
Just a feeling, just a feeling that I have

So much to say, its not the way she does her hair, it’s the way she seems to stare right through my eyes 
And in my darkest days when she refused to run away 
from love she tried so hard to save

It’s just a feeling, just a feeling, just a feeling that I have 
Just a feeling, just a feeling that I have 
It’s just a feeling, just a feeling, just a feeling that I have 
Just a feeling, just a feeling that I have

I cant believe that it’s over 
I cant believe that it’s over 

Monday, March 28, 2011

Kalau kawin cepat pun apa salahnya. Aku ok je.

Hoala bloggers.

"Oh mama. Saya mau kawin. Kawin dengan siapa? Dengan siapa saja.! " haha. 

Hari ni mood aku tak best. Menstrual Pain memang mencabar keimanan aku. Dari hujung rambut sampai hujung kaki, semua sakit! Fuuhh..nasib baik aku penyabar orangnya. Kalau tak PC ni pun aku hempuk je.*Bajek power sangat* Haha. Ok, cukup sampai situ je intro.

Ehem-ehem, aku nak kawin dah. Nanti korang semua datang rumah tau!  Bila kad jemputan dah siap, aku edarkan. Korang bagi address ehk? :)

Semalam, ada orang tu cakap, dia sedang berusaha untuk ke arah itu. Pastuh, dia cakap lagi, kalau rezeki mengizinkan, Doa dimakbulkan, kami akan berkahwin secepat mungkin! Yeah! :) *senyum sehabis lebar*.  Kalau kawin cepat pun apa salahnya, Aku ok je! 


Hari ni, aku pun start lah berangan macam nak kahwin sangat dah! Ouch, gatai hang Balqisz! Haha. Jari jemari aku pun apa lagi, gedix nak google segala wedding dress impian aku. Aku sangat suka 18th century dresses ok! Mesti mahal kan baju camni?







Pengantin laki, sila pakai baju macam nih. kalau tak, takmao kawin!


Ohh..Datuk CT! Pinjam baju boleh?


Mr.CHENTA pulak suka classic and ballroom style,










Pakai macam nih pun boleh kan? Erk?


Eh, aku suka ni jugak, klasik gituh!



Ok, cukuplah berangan setakat nih. nanti berangan lagi. Babai!

Friday, March 25, 2011

Jangan pernah berubah?


Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas 'tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Malah kini kau ucapkan selamat tinggal
Membuat keresahan


Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan


Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah


Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya

*Kadang-kadang layan  jugak  lagu dari seberang nih. Nak berjiwa sebentar.Haha.

Thursday, March 24, 2011

Muka Buku. Kau saje nak bagi aku jeles kan?

Emosi ke laut. Aku tak boleh nak tafsirkan apa yang aku rasa sekarang. Biarkan aku beremosi kalau itu bisa melegakan.

Terima Kasih Muka Buku. Tak sabar nak tahu apa semua ni sebenarnya. Sengaja atau tak sengaja? Langsung atau tak langsung?

Chow dulu.

:(


Bleeding Inside

Sinetron.Sinetron.Sinetron.

Assalammualaikum kawan-kawan! Adakah anda sihat sejahtera disana? Hehe. Harap-harap semuanya sihat-sihat belaka ye? *Dah macam intro surat kiriman tidak rasmi pulak* :)

Tiba-tibalah kan, hari ni aku nak buat entri pasal Sinetron. Actually, mama, bibik dengan akak aku yang jadi kipas susah mati Sinetron nih. Ehm, aku pun tak tahulah part mana yang dorang suka, tapi hari-hari memang takkan lepaskan peluang tengok cerita nih. Dulu time aku belum kerja, terpaksa lah aku join sekali, tapi sekarang..Ouh.jauh panggang dari BBQ. Kalau aku tengok pun, takde erti dan perasaan apa-apa. Haha.


1.
2.
3.
Kalau korang pernah tengok atau tertengok, atau buat-buat tengok macam aku, korang mesti perasan cerita semuanya lebih kurang je kan? Cerita panjang berjela dah satu hal, pastuh kebanyakkan cerita ni mesti ada hilang ingatan, mak hilang anak, anak tertukar masa kecik, taknak beritahu hal sebenar atas sebab yang tak logik. Ha, macam-macamlah! Satu lagi, kalau dah jahat tu, jahat gila. Kalau baik pulak, baik sangat.

Kesimpulannya, citarasa manusia itu berbeza-beza. Ada orang suka Brown Crunch, ada orang suka Honey Hexahedrons. Kan? :)






Eh, hari tuh mama cakap muka aku macam dia nih, ada ke? Haha.

Cik Balqis said :: Erm, NO komen. Haha.

Monday, March 21, 2011

G for Gloomy. M for Monday.

Hoala!

Selamat hari Isnin.

Cuaca hari ni dari pagi mendung kelabu. Sama dengan je dengan perasaan dan mood aku. GLOOMY! Sangat okeh? Pagi-pagi lagi boss da suruh print itu ini. Kerja yang lepas-lepas ada aku buat silap! Ouch. Then, aku salah kira lah. Typing error lah. Salah print pun ada! Gila kau Balqis. Macam-macam benda kau salah. Berterabur kepala otak. Haha. Aku hanya mampu tersenyum dan berkata, "Oh ye ke encik Boss, salah ehk? Biar saya check balik." "Salah print ehk? Biar saya print balik." "Encik Boss, salah lagi ehk? Biar saya betulkan balik. "Huh? Salah saya ke? Biar saya balik." *Dialog last ni nampok benor menipunya* Haha.

Aku rasa kepala aku hari ni ada salah setting sikit. Badan pun tak berapa sihat walafiat sebenarnya. Tu yang semua benda tak kena kot! Aish, apa kejadahnya semua ini? . =__=''





Semua gambarajah di atas takde kaitan pun. Aku saje nak letak.haha.



Eh, dah nampak matahari lah! kepada mood : Sila cerah seperti matahari, boleh?





Friday, March 18, 2011

Semalam tidur lambat. Inilah puncanya.

Hoala! Selamat bertemu kembali.

Kecoh la kau Balqis. Tidur lambat pun nak buat pemberitahuan seluruh dunia. Haha. Bukan apa, sejak aku kerja nih, memang dah jarang sangat tidur lambat. nak tengok tv pun kadang-kadang malas. Balik je kerja, aku cuma fikirkan katil yang bercadar pink tuh. Indahnya! :) Ok dah, cukup. Lari tajuk pulak kang.

Lepas maghrib semalam, adik aku ajak tengok movie. Alah, bukan tengok wayang pun. Tengok kat laptop je. Aku nih dah bekurun tak tengok wayang. +___+ Pity me. Haha.

Korang pernah tengok cerita nih?

Directed by, Danny Boyle. Two Thumbs UP!

Lepas tengok cerita nih, aku sambung tengok wrestling, tengok bola. Time mata nak tidur dah, wajib jawab call Mr.CHENTA dulu. Hamek kau! Pukul 2 lebih baru tidur. Sepanjang hari kat office aku menguap non stop!




Eh,eh. Jam dah menunjukkan pukul 5.00 petang waktu tempatan. Nak balik sudah. Mata aku pun dah menunjukkan betapa rakusnya untuk pulang ke rumah dan tidur. Ohh, weekend, kau datang lagi!



Pesanan penaja : Lepas nih, nak pergi mana-mana, nak buat apa, bagitaulah kat orang tersayang. Tinggalkan notes pun takpe. Takut jadi macam Aron Ralston.


Chow!

Thursday, March 10, 2011

Tips Untuk Rambut Menawan Tertawan!

Holla semua!

Mari dekat mari rapat. Aku nak kongsi tips untuk rambut menawan tertawan! :) Semua orang mesti nak rambut cantik kan? Lagi-lagi perempuan. Ye ke? Laki pun sama. Kalau rambut tak macho, takde sape nak. ha, padan muka! Opps..terlebih sudah. Ok, niat sebenar di hati aku ni sebenarnya nak gunting rambut. Nak tukar style katanya! So, tiba-tiba nak buat entri pasal rambut nih. Ok, Let's check it bebeh!

1. Kurangkan pengeluaran minyak pada rambut anda.
Elakkan daripada menggaru kulit kepala anda ketika bersyampu. Menggaru merangsang pengeluaran minyak kat kulit kepala tau! NO!

2. Minimakan penggunaan syampu.
Sebenarnya kan, bersyampu terlalu kerap boleh mengeringkan rambut. Tapi jangan lah pulak sebulan sekali baru nak syampu! aish! Yang penting pilih kondisioner yang paling sesuai untuk rambut korang. Contohnya, kalau rambut kering, gunalah kondisioner untuk melembab. Kalau nak rambut korang lebih manageable, pilihlah kondisioner yang act as smoothener.

3. Cuci rambut dalam satu arah.
Ini dapat mengelakkan rambut daripada kusut macam busut! Erk? :)

4. Jangan gosok rambut anda dengan tuala selepas bersyampu.
Sebaiknya, korang bungkus je rambut dengan towel, then biarkan dia kering sendiri. Kalau gosok beria kang, rambut cepat rosak der!

5. Elakkan menggunakan Straightener, Curler, hair dryer sekerap mungkin.
Ingat! Penggunaan haba yang kerap pada rambut akan menyebabkan kekeringan dan kerosakan!

6. Pilih rangkaian produk yang sesuai untuk rambut anda.
Ini paling penting. Jangan ingat produk yang murah tu tak bagus, dan produk yang mahal tu bagus. So, pandai-pandai lah korang bawak diri ye. Eh. salah. pandai-pandai lah korang pilih ye. :)

7. Guna jari pun boleh!
Korang tau tak? tak tau? Penggunaan sikat dengan kerap pun boleh menyebabkan rambut berminyak. So, lepas bermandi dan bersyampu, jangan terus sikat rambut tuh. Guna jari pun boleh! Ha, satu lagi, cuci sikat korang dengan sabun tau. untuk hilangkan minyak pada sikat tuh. Bukan rambut je nak kena jaga, sikat pun perlu diambil kira. Cheh!

Setakat ni, style rambut aku yang paling aku suka, yang ni,

Terima Kasih kepada, MAROON!

Tapi aku teringin sangat nak buat rambut macam ni,


Boleh?

So fellows....! Meh nak suggest satu serum rambut yang terbaik untuk anda semua. Aku pun guna yang nih. TERBAIK!

Hi Gloss Serum, by AMWAY


Ok, jumpa lagi. Babai!

Monday, March 7, 2011

Eminem - Beautiful



Lately I've been hard to reach

I've been too long on my own
Everybody has their private world
Where they can be alone

Are you calling me?
Are you trying to get through?
Are you reaching out for me?
I'm reaching out for you

I'm just so fucking depressed
I just can't seem to get out this slump
If I could just get over this hump
But I need something to pull me out this dump

I took my bruises, took my lumps
Fell down and I got right back up
But I need that spark to get psyched back up
And in order for me to pick the mic back up

I don't know how or why or when
I ended up this position I'm in
I'm starting to feel dissin' again
So I decided just to pick this pen

Up and try to make an attempt to vent
But I just can't admit
Or come to grips with the fact that I may be done with rap
I need a new outlet

And I know some shit's so hard to swallow
But I can't just sit back and wallow
In my own sorrow but I know one fact
I'll be one tough act to follow

One tough act to follow
I'll be one tough act to follow
Here today, gone tomorrow
But you'd have to walk a thousand miles

In my shoes, just to see
What it's like, to be me
I'll be you, let's trade shoes
Just to see what it'd be like

To feel your pain, you feel mine
Go inside each others' minds
Just to see what we'd find
Look at shit through each others' eyes

Don't let 'em say you ain't beautiful
They can all get fucked, just stay true to you
So don't let 'em say you ain't beautiful
They can all get fucked, just stay true to you

I think I'm starting to lose my sense of humor
Everything's so tense and gloom
I almost feel like I gotta check
The temperature of the room

Just as soon as I walk in, it's like all eyes on me
And so I try to avoid any eye contact
'Cause if I do that then it opens the door
For conversation, like I want that

I'm not looking for extra attention
I just wanna be just like you
Blend in with the rest of the room
Maybe just point me to the closest restroom

I don't need no fucking man servant
Trying to follow me around and wipe my ass
Laugh at every single joke I crack
And half of 'em ain't even funny like

Ha! Marshall you're so funny man
You should be a comedian, god damn!"
Unfortunately I am
I just hide behind the tears of a clown

So why don't you all sit down
Listen to the tale I'm about to tell
Hell, we don't gotta trade our shoes
And you ain't gotta walk no thousand miles

In my shoes, just to see
What it's like, to be me
I'll be you, let's trade shoes
Just to see what it'd be like

To feel your pain, you feel mine
Go inside each others minds
Just to see what we'd find
Look at shit through each others eyes

Don't let 'em say you ain't beautiful
They can all get fucked, just stay true to you
So don't let 'em say you ain't beautiful
They can all get fucked, just stay true to you

Nobody asked for life to deal us
With these bullshit hands we're dealt
We gotta take these cards ourselves
And flip 'em, don't expect no help

Now I could've either just sat on my ass
And pissed and moaned
Or take this situation in which I'm placed in
And get up and get my own

I was never the type of kid
To wait by the door and pack his bags
I sat on the porch and hoped and prayed
For a dad to show up who never did

I just wanted to fit in
Every single place, every school I went
I dreamed of being that cool kid
Even if it meant acting stupid

And Edna always told me
Keep making that face and it'll get stuck like that
Meanwhile I'm just standing there
Holding my tongue tryna talk like that

'Til I stuck my tongue on that frozen stop sign pole
At 8 years old
I learned my lesson then
'Cause I wasn't trying to impress my friends no more

But I already told you my whole life story
Not just based on my description
'Cause where you see it, from where you're sittin
It's probably 110% different

I guess we would have to walk a mile
In each others shoes at least
What size you wear? I wear 10's
Let's see if you can fit your feet

In my shoes, just to see
What it's like, to be me
I'll be you, let's trade shoes
Just to see what it'd be like

To feel your pain, you feel mine
Go inside each others minds
Just to see what we'd find
Look at shit through each others eyes

Don't let 'em say you ain't beautiful
They can all get fucked just stay true to you
So don't let 'em say you ain't beautiful
They can all get fucked just stay true to you

So don't let 'em say you ain't beautiful
They can all get fucked just stay true to you
So

Lately I've been hard to reach
I've been too long on my own
Everybody has their private world
Where they can be alone

Are you calling me?
Are you trying to get through?
Are you reaching out for me?
I'm reaching out for you

Yeah, to my babies
Stay strong, daddy will be home soon

And to the rest of the world
God gave you shoes to fit you
So put 'em on and wear 'em
Be yourself man, be proud of who you are
Even if it sounds corny
Don't ever let anyone tell you you ain't beautiful